Een archeologienota: wat is dat en wanneer heb je het nodig?

Wat is een archeologienota?

Een archeologienota is het resultaat van archeologisch vooronderzoek. Dat omvat bijvoorbeeld bureauonderzoek, booronderzoek, proefsleuvenonderzoek en/of proefputtenonderzoek. Werd in het verleden al een archeologienota opgemaakt, maar bleek bijkomend vooronderzoek nodig? Dan wordt het verslag van dat verdere vooronderzoek neergeschreven in een nota.

En hoe ziet een archeologienota er nu precies uit? Wel, in de eerste plaats omvat het de resultaten van een bureauonderzoek. Daarin raadplegen we verschillende bronnen om inzicht te krijgen in de landschappelijke ligging, de geschiedenis van het terrein en de gekende archeologische waarden in de omgeving. Zo bepalen we het archeologisch potentieel van het terrein. In de tweede plaats maken we een inschatting van de impact van de geplande werken op het bodemarchief. Tot slot worden beide elementen met elkaar geconfronteerd.

Daaruit volgt een advies met betrekking tot de eventuele noodzaak aan bijkomende maatregelen. Bijvoorbeeld het uitvoeren van verder vooronderzoek op het terrein. Bijkomende stappen in het archeologisch traject kunnen onder meer bestaan uit landschappelijke boringen, archeologische boringen, proefputtenonderzoek of proefsleuvenonderzoek. Archeologisch onderzoek beperkt zich tot de zone van de geplande werken.

Aan de andere kant blijkt soms ook al snel in het proces van het bureauonderzoek dat een terrein slechts een laag archeologisch potentieel kent. In dat geval wegen we af of een beperkte samenstelling kan volstaan.

Wat is een archeologienota? Wanneer heb je het nodig? Snelle service - All-Archeo
Wat is een archeologienota? Wanneer heb je het nodig?

Archeologienota nodig?

Bepalende factoren zijn onder meer de oppervlakte van de betrokken kadastrale percelen, de oppervlakte van de geplande bodemingreep en de eventuele ligging in een archeologische zone. Een archeologische zone is een zone waar de kans op archeologische resten hoog is, zoals historische stadskernen.

Naast archeologische zones met een hoog archeologisch potentieel zijn er ook zones met een laag archeologisch potentieel, waar geen relevante archeologische resten meer te verwachten zijn. We noemen ze GGA gebieden. Het zijn verstoorde gebieden, zoals bijvoorbeeld gesaneerde terreinen of terreinen die in het verleden al opgegraven zijn. Ligt je terrein volledig in een GGA gebied, dan heb je geen archeologienota nodig. Voor de berekening van de oppervlakte van de geplande bodemingreep dien je ook rekening te houden met de geplande omgevingsaanleg.

Twijfelt u toch nog?

Wie stelt archeologienota’s op?

De volgende vraag is misschien wie kan en mag een archeologienota opmaken? Wel, een erkend archeoloog, zoals All-Archeo natuurlijk!

Kortom: je kan voor elk soort onderzoek bij ons terecht, van a tot z of van archeologienota tot opgraving.

Procedure en timing voor het opstellen van een archeologienota

Na opmaak van de archeologienota bezorgen we je de opgestelde archeologische nota ter nazicht. Na ontvangst van jouw goedkeuring melden we de archeologienota aan op het archeologieportaal, waar we als erkend archeoloog toegang toe hebben. Dit is het digitale loket van het agentschap Onroerend Erfgoed. Vervolgens bezorgen we je de documenten die je bij de vergunningsaanvraag moet bijvoegen.

Een archeologienota: wat is dat en wanneer heb je het nodig? - Schema - All-Archeo van archeologienota tot opgraving
Schema voor de opmaak van een archeologienota

Als akte genomen is van de archeologienota of nota, betekent dit dat het agentschap Onroerend Erfgoed of de onroerenderfgoedgemeente het geformuleerde advies volgt. Een archeologienota waarvan akte genomen is – of vroeger ook wel een bekrachtigde archeologienota genoemd – is onbeperkt geldig. En dit voor zolang de omschreven werken in het document niet wijzigen. Ze vervalt dus niet.

Vraag nu uw offerte op maat aan!